Bryssel ekskursio 2011 PDF Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Lari   
04.04.2011 14:23

Lapin yliopiston politiikkatieteilijät Brysseliä valloittamassa

Tämänvuotinen Lapin yliopiston politiikkatieteilijöiden jo perinteeksi muodostunut Brysselin matka alkoi maanantaina 21. maaliskuuta keväiseen kaupunkiin ja kansainväliseen ilmapiiriin tutustumisella. Mielikuvat sateisesta byrokratian pääkaupungista eivät kohdanneet todellisuuden kanssa, kun auringonsäteet heijastuivat keskustan lasisista hallintorakennuksista ja Suomen loskakelit oli jätetty taakse.

Opintomatkan virallinen vierailuosio lähti käyntiin heti seuraavana aamuna tutustumisella Naton päämajaan, jossa ohjelmassa oli suurlähettiläs Aapo Pölhön esittely Suomen toiminnasta Naton Rauhankumppanina sekä sotilasedustaja kenraalimajuri Pertti almisen tapaaminen. Suurlähettiläs Pölhö esitteli kattavasti Naton toimintaa ja päätöksentekorakennetta. Hänen puheenvuoronsa otti kantaa erityisesti Suomessa käytävään Naton jäsenyyskeskusteluun. Suurlähettiläs kritisoi suomalaista jäsenyyskeskustelua yksipuoliseksi ja stereotyyppiseksi, jossa vedotaan kerta toisensa jälkeen samoihin argumentteihin Yhdysvaltojen toiminnan tukemisesta tai jäsenyyden haitoista enäjä-suhteillemme samalla, kun esimerkiksi Nato-jäsenyyden merkitystä osallistumisväylänä ansainväliseen turvallisuuspoliittiseen diskurssiin ei suostuta julkisesti arvioimaan.

Kenraalimajuri Salminen keskittyi Naton toiminnan sotilaalliseen puoleen ja kertoi sotilasliiton osallistumisesta rauhanturvaamisoperaatioihin, nopean toiminnan joukoista sekä Suomen puolustuspolitiikan tämän hetkisestä tilanteesta. Lisäjännitystä Nato-vierailuumme toi pitkittynyt Libyan konflikti ja tieto siitä, että keskustelut sotilasliiton osallistumisesta lentokieltoalueen valvontaan kävivät kiivaina samojen porttien sisällä, joissa itse olimme. Sotilasliiton päätös operaatioon osallistumisesta vuotikin julkisuuteen vielä saman päivän iltana, joten neuvottelut olivat onnistuneet.

Tapaaminen eurokansanedustaja Timo Soinin kanssa parlamentin kulmilla.

Naton päämajalta matka jatkui vapaamuotoiseen tapaamiseen eurokansanedustaja ja puoluejohtaja Timo Soinin kanssa. Tapaamisen ilmapiiri oli leppoisa ja keskustelua ohjasivat tulevat eduskuntavaalit, Perussuomalaisten vaaliohjelma ja alkuviikosta julkaistut gallup-tulokset Perussuomalaisten kannatuksen noususta. Tunnetusti EU-kriittinen Soini toi kantansa Euroopan Unionia, ja sen toimintaa kohtaan hyvin selväksi, mutta toisaalta näki parlamentin myös inspiroivana ja antoisana työpaikkana. Keskiviikkona jatkoimme EU:n parlamenttiin tutustumista yleisesittelyllä parlamentin toiminnasta ja tapaamisella eurokansanedustaja Ville Itälän kanssa.

Iltapäivä huipentui parlamentin ”mini-istunnon” seuraamiseen suuressa salissa, jossa alustettiin seuraavan päivän täysistuntoa ja äänestettiin muutamista EU:n rahoitus- ja tukipakettiin liittyvistä kysymyksistä. Parlamentin istunnossa olivat tällä kertaa paikalla myös komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso, talouskomissaari Olli Rehn ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy, koska seuraavana päivänä oli tarkoitus käsitellä unionin yhteistä talouspolitiikkaa laajemminkin. Suuressa salissa näimme, miten päätöksenteko parlamentissa käytännössä tapahtuu ja kuinka poliittiset ryhmät ilmaisevat kantansa. Vierailijan silmään sekavalta näyttänyt äänestyskäytäntö tuntui kuitenkin toimivan ja valiokunnissa valmistellut päätökset nuijittiin pöytään nopeatempoisesti.

Parlamentti äänestää talouden rahoitus- ja tukipaketin sisällöstä

Viimeisen vierailupäivän ohjelmassa oli junamatka Haagiin seuraamaan Kansainvälisen Rikostuomioistuimen (ICC, International Criminal Court) istuntoa. Seuraamassamme käsittelyssä syytettynä oli entinen Kongon Vapautusarmeijan komentaja Jean-Pierre Bemba Gombo, jota syytettiin sotarikoksista, jotka olivat tapahtuneet Kongossa 2000-luvun alkupuolella. Kansainvälisen Rikostuomioistuimen oikeuskäsittelyt voivat kestää jopa vuosia, joten näimme vain murto-osan koko prosessista. Vierailu oli silti hyvin antoisa ja näimme esimerkiksi, miten todistajankäytäntö toimii ICC:n oikeuskäsittelyssä. Haagista paluun jälkeen perjantai oli jälleen matkustuspäivä ja reissu alkoi olla päätöksessään. Kokonaisuutena opintomatka byrokratian valtakuntaan oli onnistunut, ja erityisesti vieraillut suurissa kansainvälisissä toimielimissä olivat hieno mahdollisuus nähdä, miten kansainvälistä diplomatiaa käytännössä harjoitetaan. Tulevaisuuden kannalta saimme hyödyllistä tietoa harjoittelumahdollisuuksista Natossa ja Euroopan Unionissa. Mukavan lisämausteen vierailuille antoivat maailmanpolitiikan ajankohtaiset tapahtumat, kuten Libyan kriisi ja paljon keskustelua herättäneet EU:n päätökset taloudellisista sääntelymekanismeista, jotka lisäsivät tunnetta siitä, että olimme siellä missä päätöksiä oikeasti tehdään.

 

Suomen erityisedustusto Natossa:
http://www.finlandnato.org/public/Default.aspx?culture=fi-FI&contentlan=1

 

teksti: Anssi Anonen
kuvat: Kaisa Hokkinen

Viimeksi päivitetty 07.11.2011 20:08
 
Copyright © 2015 P.S.C Inter - Lapin Yliopisto - pscinter.org. Kaikki oikeudet pidätetään.
Joomla! on vapaa ohjelmisto ja julkaistu GNU/GPL-lisenssin alla.
 

Uusimmat viestit